24.09.2020 |
clicama

Ara Parets ERC proposarà que l’Ajuntament pugui utilitzar tot el superàvit i el romanent acumulat per reinvertir-lo sense condicions

Ajuntament de Parets
Ajuntament de Parets
Ara Parets ERC proposarà que l’Ajuntament pugui utilitzar tot el superàvit i el romanent acumulat per reinvertir-lo sense condicions

Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat una moció on sol·licita al Congrés de Diputats i al Senat que faci les modificacions necessàries de la llei 2/2012 per tal que els ajuntaments que presentin una situació de superàvit o equilibri pressupostari puguin disposar de tots els seus romanents sense condicions i no s’hagi de destinar el superàvit a reduir el deute.

 En la mateixa línia ERC demana que els consistoris puguin generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s’hagin donat situacions extraordinàries i que es faci efectiva l’eliminació de la regla de la limitació de la despesa per als ajuntaments que presentin una situació de superàvit o d’equilibri pressupostari i un nivell d’endeutament inferior al 110% sobre els ingressos corrents.

 Alhora es reclama que durant el 2020 i 2021 se suspengui l’aplicació de tots els plans econòmics-financers vigents i s’eximeixi de l’aprovació de les noves mesures correctives derivades de l’incompliment dels objectius d’estabilitat pressupostària.

 D’altra banda, Esquerra Republicana lamenta que la mesura recollida en el decret 8/2020 que permet destinar a despesa social un 20% del superàvit del 2019, resulta clarament insuficient si es té en compte que el superàvit de tots els ajuntaments de l’estat va ser de 4.000 milions d’euros i els romanents disponibles de 17.000 milions d’euros.

 L’alcalde de Parets, Jordi Seguer, ha dit que l’exemple més clar el trobem al nostre Ajuntament on després de la liquidació de pressupost del 2019 només es podran destinar 30.700€ per a polítiques socials i en canvi es pagaran 123.000€ per amortitzar deute.

 Seguer ha recalcat que "sense canvis en la normativa actual i en les limitacions heretades dels governs del PP difícilment es podrà tirar endavant un Pla de reactivació econòmica que sigui ambiciós, ja que els ajuntaments no tenen les eines necessàries per fer-ho possible".

“Parets som el clar exemple d’un ajuntament amb un nivell d’endeutament relativament baix, sobre el 25%, i on no podem utilitzar el nostre romanent acumulat per executar els nostres projectes. A tot això s’hi suma el pla econòmic financer que va haver de redactar l’Ajuntament perquè el PSC va incomplir la regla de la despesa el 2018”.

 L’alcalde creu que davant la crisi econòmica i social del Covid-19 ningú no entendria que un govern d’esquerres a l’Estat espanyol no modifica la legislació que perjudica sobretot als ajuntaments que tenen una bona salut econòmica.

 De fet, el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va posar precisament aquesta proposta –la utilització del superàvit per part dels Ajuntaments- com una de les condicions necessàries per aprovar la darrera pròrroga de l’estat d’alarma. Proposta que no va ser acceptada.

Ara Parets ERC proposarà que l’Ajuntament pugui utilitzar tot el superàvit i el romanent acumulat per reinvertir-lo sense condicions
comentaris