22.05.2019 |
clicama

Acte d'Homenatge al President Companys i als immolats per la llibertat de Catalunya

Josep Monràs va anunciar que es presentarà al ple municipal una proposta per reclamar al Govern central l'anul·lació dels judicis sumaríssims

Acte d'Homenatge al President Companys i als immolats per la llibertat de Catalunya

Una quinzena d'entitats de Mollet varen participar aquest dilluns en l'ofrena floral al monument a Companys organitzat per L'Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i l'Ajuntament de Mollet. Les entitats van ser PSC, Ara Mollet ERC MES, l'Associació de Veïns del Centre, el Síndic Personer, Canviem Mollet, Casal Cultural, CF Mollet UE, grup municipal del PDeCAT, Òmnium Cultural, PDeCAT Mollet i Tradicions i Costums. L'acte comptava amb l'adhesió de l'Associació Amical Mauthaussen, CCOO del Vallès Oriental i Maresme, Comunistes de Catalunya i la Joventut Socialista de Catalunya.

L'acte d'Homenatge de la ciutat al President Companys, afusellat pel règim franquista el 1940 i a tots els immolats per la llibertat de Catalunya va consistir en una ofrena floral i uns breus parlaments protagonitzats pel president de l'Associació Pro-memòria als immolats per la llibertat a Catalunya, Pere Fortuny i l'alcalde de Mollet, Josep Monràs. Fortuny, fill de l'alcalde de Mollet executat també el 1939, va recordar que 3.500 catalans foren morts pel règim franquista, va reclamar de nou s'anul·lessin els judicis sumaríssims als quals molts d'ells foren sotmesos abans de ser executats i va queixar-se de la fredor que trobava en el Govern central en aquest tema. "No és el PP. No s'ha aconseguit perquè als socialistes no els ha donat la gana. Quan tenien la majoria absoluta es van comprometre a anul·lar els processos". Fortuny va explicar que ara han rebut una carta de la Ministra de Justícia on els diu que "es prepararà" una llei per modificar la de Memòria Història de 2007 que "ha estat un fracàs". Fortuny va fer una petició a l'alcalde Monràs d'investigar els autors de les pintades realitzades al monument a Companys fa uns dies on el titllaven d'assassí.

IMG_20181015_213550

L'alcalde de Mollet va encetar el seu parlament negant-se a donar "cap protagonisme" als autors de l'atac contra el monument i va voler emfatitzar que els protagonistes de l'homenatge eren Companys i "els altres assassinats pel franquisme". L'alcalde va reiterar el seu compromís amb què es faci justícia a les víctimes de la dictadura i va reclamar al Govern central l'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme. En aquest sentit, Monràs va anunciar que el Govern de Mollet presentarà una proposta al ple per reclamar a l'executiu central que procedeixi a suprimir aquests judicis i a tornar la seva dignitat a les víctimes. Monràs va recordar que fa molts anys que la ciutat recorda l'afusellament de Companys de qui va dir que "va morir no només per defensar les llibertats nacionals sinó per reivindicar les llibertats individuals".
L'acte, al qual assistiren unes cinquanta persones, va finalitzar amb el cant de "Els Segadors".

IMG_20181015_213419

Comentarios