25.08.2019 |
clicama

Matilde Esteves: “Estem intentant mostrar a més noies que ser àrbitra és una opció possible”

Fotografia: David Ferrer
Fotografia: David Ferrer
Matilde Esteves: “Estem intentant mostrar a més noies que ser àrbitra és una opció possible”

Matilde Esteves té 26 anys i viu a Mollet des que en tenia 2. És farmacèutica, àrbitra i, fa gairebé un mes, va fer història en el món del futbol. El dia 1 de novembre ella i dues companyes més, Ainara Acevedo i Ylenia Sánchez, van ser les àrbitres d’un partit de Tercera Divisió Masculina de futbol. Va ser el primer cop en un partit d’aquesta categoria que el triplet arbitral estava composat íntegrament per dones.Novembre de 2018 i és el primer cop a la història de la tercera divisió en que el trio arbitral està format només per dones. Què et fa pensar aquesta dada?

Que mai haguessin coincidit tres dones arbitrant un partit de tercera es deu a la quantitat de noies que fins ara s’han dedicat a l’arbitratge. Actualment aquest nombre està creixent. Crec que la primera gran remesa de noies que van entrar al món de l’arbitratge va ser sobre el 2011. Aquest és l’any en que vaig començar jo, juntament amb les altres dues companyes que vam arbitrar el partit de l’altre dia. Suposo que s’ha ajuntat la quantitat de noies que ens hi dediquem amb el temps que invertim en preparar-nos per la nostra categoria o per aconseguir arribar a categories majors.


Quines sensacions et provoca saber que l’Ainara Acevedo, la Ylenia Sànchez i tu vau fer història del futbol i l’arbitratge?

No t’ho acabes de creure. Les tres vam començar el mateix any i no ens haguéssim imaginat mai que arribaríem a aconseguir una fita tan important. Si busques un factor en comú en les tres és la implicació i la dedicació que tenim de cara a l’arbitratge. Quan passen els anys te’n adones de que és l’única manera d’aconseguir els propòsits que et planteges.


Què ha hagut de canviar per a que tres dones arbitressin un partit de Tercera Divisió?

Jo crec que les portes sempre han estat obertes a les noies a qualsevol categoria. Ha canviat, potser, el suport per part de la Federació; el fer-li veure a les noies que és possible aquesta via i que tenen el seu recolzament. S’estan fent molts esforços per arribar tant a jugadores com a àrbitres femenines. Fan campanyes, cursos d’arbitratge exclusivament femení... Jo crec que és el fet de que nosaltres ens creguem que podem arribar lluny el que ha motivat que ens hi dediquem i ens esforcem per aconseguir-ho.


Creus, llavors, que s’està produint un canvi en una professió que tradicionalment ha estat dominada per homes.

Si, s’està produint un canvi. Per la nostra part estem intentant mostrar a més noies que ser àrbitra és una opció possible per a elles.


I, després d’aquest primer pas cap a la igualtat en el món de l’arbitratge, quin creus que és el camí a seguir?

Nosaltres el que hem de fer és continuar treballant igual, perquè les categories s’acaben assolint al final de cada temporada. Si podem continuar pujant, continuarem pujant. A Catalunya, per exemple, la màxima categoria en que hi ha una dona arbitrant és a Segona B com a assistent. Que es pugui tornar a produir un fet històric com tornar a fer una tripleta exclusivament femenina a una altra categoria o, fins i tot a la mateixa, depèn de que nosaltres continuem en la mateixa línia i de que se sumin més noies. És difícil fer coincidir tres noies si en som poques. Al final, com més en siguem més ens permetrà el calendari continuar fent aquest tipus de partits, que deixin de ser noticia i siguin una realitat habitual.


Quins objectius et planteges de cara al futur a nivell professional?

Els meus objectius sempre són els mateixos: treballar cada dia, tant física com tècnicament, estudiar-me el reglament, fer els entrenaments i estudiar jugades a través de vídeos. Al final de temporada els resultats diran, però sempre que es pugui vull avançar.

Comentarios