25.02.2021 |
clicama

Els productors de Champagne demanden al bar de tapes el Champanillo per la utilització del nom

champanillo
David Iglesias, davant el Champanillo de Mollet
Els productors de Champagne demanden al bar de tapes el Champanillo per la utilització del nom

El grup de bars de tapes el Champanillo molt conegut a Mollet on té un establiment a l’Illa, però que també té presència a Barcelona, Cardedeu i Calella s'enfronta des de fa dos anys al Comitè Interprofessionnel du Vin de Champagne, la poderosa organització que defensa la denominació de l'escumós francès, pel nom dels seus establiments. La batalla legal en curs és molt desigual, però l'establiment regentat per David Iglesias va guanyant la batalla i ara aquesta es trasllada al si del Tribunal de Justícia europeu.


En David ens rep al seu establiment de Mollet a l’hora de dinar, i ens explica els detalls d’aquesta batalla desigual que sembla que acabarà a Europa.


“Ells diuen que jo m’aprofito del seu nom per vendre els meus establiments, però al Champanillo no venem xampany, sinó que és un bar de tapes molt normal...”, ens explica sobre la demanda.


“Per mi to això és molt nou. Aquesta gent em va demandar, però vaig guanyar el judici i ara, després de recórrer ells, el que passa és que els jutges demanen més informació perquè no saben el que fer”, ens explica sobre com va la batalla judicial.


Però el futur encara està per escriure. “El problema és que si això acaba a Europa, tocarà anar al tribunal d’Estrasburg i jo no sé si em podré permetre aquesta història”, ens comenta Iglesias.

L'any 2017 el Comitè Interprofessionnel du Vin de Champagne va presentar una demanda contra Iglesias als jutjats mercantils de Barcelona per una suposada infracció de la denominació d'origen Champagne i va demanar al jutge que l'obligués a l'empresari vallesà a cessar l'ús del nom Champanillo en els seus bars de tapes. Abans, ens explica Iglesias, ja li havien tombat al registre de marques la seva intenció de registrar el nom Champanillo.

El juliol del 2018 va arribar la sentència. Javier Fernández, titular del jutjat mercantil 6 de Barcelona, va desestimar la demanda en entendre que "l'evocació que l'ús de Champanillo pot generar respecte de la denominació Champagne és tènue i irrellevant". "Qualsevol evocació no justifica la infracció (...) i el producte al qual s'aplica el nom Champanillo, que no és vi o beguda alcohòlica sinó el nom d'un bar, difereix tant dels productes emparats per la denominació Champagne que la semblança fonètica no provoca evocació ".

L'organització defensora de la denominació d'origen Champagne va apel·lar la sentència a l'Audiència de Barcelona, que fa una setmana, va dictar una providència en què va comunicar la seva intenció de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE.
"La consulta a Luxemburg es refereix a fins a quin punt es pot utilitzar un nom que podia evocar una denominació d'origen protegida, tenint en compte, a més, que la normativa fa referència als productes, però no als serveis", ens expliquen.

Els productors de Champagne demanden al bar de tapes el Champanillo per la utilització del nom
comentaris