21.10.2020 |
clicama

Xavier Pérez publica un llibre sobre la cuina de les cartoixes

Xavier Pérez publica un llibre sobre la cuina de les cartoixes
El director de l'Arxiu Comarcal al Vallès Oriental, Xavier Pérez Gómez, acaba de publicar a Punto Rojo Libros, l'obra “Cocina Cartujana”, selecció de 100 plats i receptes. L'autor, veí de Sant Fost de Campsentelles, és llicenciat en Història i màster en arxivística per la UAB.

L'autor ha pres com a base, per escriure aquesta obra, receptaris manuscrits de la Cartoixa de Montealegre. El llibre ens aporta la singular dieta dels monjos cartoixans. Els principals trets d'aquesta dieta és l'absència de carn, la ingesta moderada d'aliments i el dejuni. La cuina que es feia a la Cartoixa de Montealegre és sòbria, frugal i senzilla. Reflecteix una espiritualitat i una forma de vida pròpies, que connecta amb les actuals tendències nutricionistes i amb la dieta mediterrània.

Les receptes s'estructuren en Sopes; Potatges i purés; verdures i varis; Ous i truites; Peix; Salses; Postres i dolços; Fruites i begudes. No es menja carn segons aquesta dieta.

Entre les receptes que l'autor aporta en el llibre podem destacar el brou de tortuga amb fideus, les farinetes de farina, boles de Pasqua - mandonguilles sense carn-, arròs amb safrà, patates picants, ous fregits a la religiosa, platerets de llagosta, bacallà, lluç de riu o carpa a la cartoixana, entre d'altres. Així mateix parla de begudes com el licor Chartreuse, aigua de canyella, llimonada, orxata, i licors d'herbes aromàtiques i medicinals.

 

Xavier Pérez publica un llibre sobre la cuina de les cartoixes
comentaris