19.01.2021 |
clicama

Mor el ninotaire de Mollet, Fer, als setanta-un anys d’edat

Fer rebent la Creu de Sant Jordi
Fer rebent la Creu de Sant Jordi
Mor el ninotaire de Mollet, Fer, als setanta-un anys d’edat

El ninotaire de Mollet Josep Antoni Fernández Fernández, Fer, ha mort aquest dilluns als setanta-un anys d’edat segons ha informat el diario pel que treballava El Punt Avui. Fer era natural de Mansilla de las Mulas (Leon), però als 4 anys va arribar a viure a Mollet, justament l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Mollet situada on ara hi ha el Museu Abelló.
Fer era fins avui en dia el degà dels ninotaires de la premsa catalana. El 1987 va acceptar substituir Cesc en la vinyeta del diari Avui, un espai que 33 anys després encara mantenia. A més, el molletà ha dibuixat en un gran nombre de publicacions, des de Don Balón a Illegal Times.
Fer publica els seus ninots al diari El Punt Avui des de 1987 i ha estat director de revistes satíriques com El Papus o El Jueves. Impulsor del Premi Internacional d’Humor Gat Perich, el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria vital i artística i el Micròfon de l’Any de Ràdio Mollet el 2019.
Fer mai no ha deixat el seu vincle amb Mollet, i durant anys va col·laborar amb una vinyeta setmanal al diari Contrapunt, un dibuix en què emprava el campanar de l’església de Sant Vicenç com a referent molletà, i on, a més de comentar amb humor els esdeveniments nacionals i internacionals, també va tenir l'oportunitat de ficar cullerada en l'actualitat molletana.
Actualment el Museu Abelló, i fins al mes d’octubre, manté oberta una exposició titulada Fer. L’humor amable comissariada pel també dibuixant Kap (Jaume Kapdevila).

Quan el 2018 el ninotaire ara desaparegut va rebre la Creu de Sant Jordi la Generalitat va destacar la seva llarga trajectòria com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió. "Degà de la premsa catalana, s'ha significat també en el camp de la docència i la difusió dels valors democràtics i cívics, des d'una profunda vinculació amb el teixit cultural i un infatigable activisme social", es diu com a mèrit. Fer és l'impulsor dels Premis Internacionals d'Humor Gat Perich, que posen en relleu l'enorme poder transformador de l'humor.

Mor el ninotaire de Mollet, Fer, als setanta-un anys d’edat
comentaris