Miércoles. 13.12.2017 |
El tiempo
Miércoles. 13.12.2017
El tiempo
Diari digital de Mollet i el Baix Vallès
clicama

Montserrat Tura premiada amb el Carles Rahola d'Assaig

La seva obra reivindica el catalanisme rabassaire a la Segona República

L'exalcaldesa de Mollet, Montserrat Tura
L'exalcaldesa de Mollet, Montserrat Tura
Montserrat Tura premiada amb el Carles Rahola d'Assaig

L'exalcaldesa de Mollet Montserrat Tura va rebre la setmana passada el premi Carles Rahola d'Assaig, en els Premis Literaris de Girona 2017, amb l'obra República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire. Es tracta d'una reivindicació de la implicació de la pagesia en el projecte republicà durant els primers anys de segle XX i la Segona República. Per a fer-ho Montserrat Tura recupera la memòria familiar i estudia un dels fundadors de la Unió de Rabassaires: Feliu Tura Valldeoriola. La dotació del premi és de 6.000 euros i el llibre es publicarà, a l'editorial Pòrtic, el gener de 2018.


Montserrat Tura gairebé no va conèixer "l'avi Feliu", perquè va morir poc després que ella naixés, a Can Pinyonaire, la casa pairal de Mollet del Vallès. Feliu Tura va ser un activista pagès, fundador de l'organització político-sindical Unió de Rabassaires. I a través de la seva història, Montserrat Tura intenta explicar que sovint s'ha donat una visió excessivament urbana i centralista de la història de Catalunya, ja que sense la participació dels rabassaires no hagués estat possible la redacció de les Bases de Manresa, la constitució de la Solidaritat Catalana, la creació de la Mancomunitat, el triomf de les esquerres a les municipals de 1931 (i la proclamació de la República) i l'Autonomia de Catalunya.

Però el moviment pagès també va ser determinant en la proclamació d'independència de 1934 i en la posterior victòria del Front Popular. Perquè Unió de Rabassaires va anar més enllà d'un sindicat que defensava interessos corporatius i va contribuir decisivament a la constitució d'Esquerra Republicana de Catalunya i en l'establiment d'una política de país.

Comentarios