23.01.2021 |
clicama

L’Ajuntament reedita el llibre sobre Josep Fortuny, l’alcalde de Mollet afusellat pel franquisme

L’Ajuntament reedita el llibre sobre Josep Fortuny, l’alcalde de Mollet afusellat pel franquisme

El consistori molletà ha reeditat el llibre “Josep Fortuny i Torrents. Una biografia política” com a volum 5 de la Col·lecció Vicenç Plantada. El volum, que estava esgotat, és a les biblioteques dels instituts de la ciutat i a la Biblioteca Municipal Can Mulà. L’obra també és d’accés públic a l’apartat de publicacions del web de l’Ajuntament www.molletdelvalles.cat. El llibre es pot comprar en format paper a través del Centre d’Estudis Molletans.

Josep Fortuny i Torrents. Una biografia política és un estudi fet per Joan Corbalán i Antoni Lardín ara fa vint anys, en què deixen per escrit la importància de la figura de Josep Fortuny.

 L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, es mostra satisfet de “poder reeditar, repetir i actualitzar el record i el reconeixement a Josep Fortuny. Mai més no s’haurien de repetir fets com els viscuts a l’etapa més fosca de la nostra història recent”.

 Josep Fortuny i Torrents va ser regidor i alcalde de Mollet del Vallès durant els anys de la Segona República i la Guerra Civil. Fortuny va ser jutjat en un judici sumaríssim i afusellat per l’exèrcit franquista al Camp de la Bota de Barcelona el 16 de juliol de 1939.

 Josep Monràs recorda que “per no repetir la història, cal recordar-la. Per aquest motiu la reedició d’aquest llibre és tan important.” I afegeix també “i com no, vull agrair especialment a Pere Fortuny, la seva lluita per fer justícia per a tots aquells que van ser injustament condemnats i assassinats, com el seu pare, l’alcalde Fortuny, una lluita en la qual sempre ha tingut al costat a l’Ajuntament de Mollet”.

 Cada 15 d’octubre, l’Ajuntament de la mà de l’Associació Pro Memòria als Immolats de Catalunya, presidida per Pere Fortuny, fill de l’alcalde Fortuny, fa una ofrena floral per recordar els immolats, com l’alcalde Fortuny, perquè pervisquin per sempre en la nostra memòria aquells fets històrics. El 5 de maig, el consistori fa una altra ofrena floral al monument Amical Mauthausen per retre homenatge als cinc molletans que van perdre la vida als camps de concentració: Vicenç Bachs Vila, Pere Cuyàs Niubó, Antonio López Tarragona, Joan Molins Maynou i Joan Tura Ros.

 Mollet ha demanat formalment l’adhesió al projecte Stolpersteine impulsat pel Memorial Democràtic, de la Generalitat de Catalunya, i estem a l’espera de la seva instal·lació a la ciutat.

L’Ajuntament reedita el llibre sobre Josep Fortuny, l’alcalde de Mollet afusellat pel franquisme
comentaris