13.07.2020 |
clicama

“Ens hem centrat en el punt de vista humà”

Judith Ansó i Glòria Campoy van presentar el llibre 'La vida rural a Gallecs.Dietaris de Joan Ros Herrero (1895-1978)'.
“Ens hem centrat en el punt de vista humà”

La Marineta va acollir dimecres la presentació del llibre La vida rural a Gallecs. Dietaris de Joan Ros Herrero (1895-1978), el volum número 12 de la Col·lecció Vicenç Plantada del Centre d’Estudis Molletans.

La vida rural a Gallecs. Dietaris de Joan Ros Herrero (1895-1978) és obra de les molletanes Judith Ansó i Glòria Campoy, les quals van guanyar la VII Beca Vicenç Plantada, que atorga el CEM amb l’objectiu d’estimular la recerca i la producció de treballs que contribueixin al coneixement de la realitat històrica i actual de Mollet del Vallès i el seu entorn.

Judit Ansó va iniciar la presentació contextualitzant aquest dietari. Joan Ros, el seu avi, “era un pagès de Gallecs aficionat a l’Esperanto, amb moltes inquietuds, metòdic, autodidacta i que escrivia sobre geografia o història", va explicar la seva néta. Ros era un home molt informat, a través de la ràdio, i també de les subscripcions als diaris Correu Català i La Vanguardia. Les autores s’han centrat “en el punt de vista humà de gallecs per a redactar aquest llibre”.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, va recolzar aquest mètode explicant que “tot i parlar de Gallecs com a concepte genèric, ho fan des d’un punt de vista personal i és molt important que a través dels dietaris de Joan Ros podem seguir la perspectiva històrica del que va passar a Gallecs i arreu”. A més, l'acalde va assegurar que “recordar la història, sigui bo o dolent, ens permet mirar al passat i al futur amb fortalesa”.

La vida rural a Gallecs. Dietaris de Joan Ros Herrero (1895-1978)

Joan Ros Herrero, l’avi d’una de les autores, va ser un pagès que va viure a Gallecs i que va deixar explicat, a través de les seves vivències, la vida, els costums, les relacions socials, l’entreteniment, etc, durant el segle XX a l’espai rural.

Ros fou un pagès singular; un personatge inquiet, autodidacte, gran estudiós de l’art de la pagesia, observador de la natura i cronista de l’època. A través dels seus ulls, el llibre també ens permet observar els esdeveniments històrics, entre ells la convulsa història de la República i la guerra civil, el franquisme i el projecte d’expropiació de Gallecs, feliçment superat.

“Ens hem centrat en el punt de vista humà”
comentaris