13.08.2020 |
clicama

Diada per recordar els 40 anys de recuperació del Ball de Gitanes a Mollet

Aquest diumenge es fa la trobada de Colles del Ball de Gitanes amb gegants, castellers i diables

Diada per recordar els 40 anys de recuperació del Ball de Gitanes a Mollet

Amb motiu del 40è aniversari de la recuperació del Ball de Gitanes a Mollet del Vallès, l’Esbart dansaire programa aquest diumenge una diada festiva amb elements històrics del Ball de Gitanes, amb la participació de les colles del Ball de Gitanes de Martorelles, Montmeló, Parets del Vallès i Mollet del Vallès juntament amb altres entitats molletanes de cultura tradicional: gegants, castellers i diables.

L’acte central de la celebració s’iniciarà a les 9 del matí, amb un esmorzar de les colles participants i una primera actuació a la plaça Major, que inclourà una peça conjunta de totes les colles del ball de gitanes.

Seguirà una cercavila per l’avinguda Llibertat i carrer Barcelona fins a plaça Prat de la Riba on després de noves actuacions de gegants i castellers es farà la tradicional Gitanes a la Plaça - Trobada de Colles del Ball de Gitanes.

Per aquesta ocasió s’han convidat les colles dels mateixos pobles que van participar en la ballada més antiga de les que es té constància documental (1884). Obrirà la cercavila una representació dels llegendaris personatges de les antigues ballades de gitanes: el capità a cavall, el vell i la vella i els diablots.

En conjunt, els quatre pobles concentraran nou colles amb vora dos-cents dansaires.

El Ball de Gitanes, com a forma ancestral i pròpia del Carnaval vallesà, va gaudir de molta popularitat fins a la Segona República, i va sobreviure durant el franquisme fins a desaparèixer durant la dècada de 1960. Durant la Transició democràtica es va anar recuperant arreu del Vallès. A Mollet, l’any 1979, es van crear noves colles que han mantingut viva fins ara aquesta tradició.

Diada per recordar els 40 anys de recuperació del Ball de Gitanes a Mollet
comentaris