10.07.2020 |
clicama

Arranquen les activitats per commemorar el 25è aniversari de la fundació de l’Esbart Dansaire de Mollet

Al Mercat Municipal han reproduit una escena de Cançons de taverna
Al Mercat Municipal han reproduit una escena de Cançons de taverna
Arranquen les activitats per commemorar el 25è aniversari de la fundació de l’Esbart Dansaire de Mollet

Durant aquest 2020 l’Esbart Dansaire de Mollet del Vallès celebra el 25è aniversari de la seva creació. Al llarg de l’any duran a terme diverses activitats commemoratives, però aquest mes de gener es concentraran les més significatives. Aquest dijous les van presentar al Mercat Municipal on també van reproduir una de les escenes d'un dels seus espectacles: Cançons de Taverna.


Aquest dissabte, 11 de gener, diversos personatges dels espectacles de l’esbart faran presència pels carrers de Mollet. Entre altres activitats faran una passejada per visitar l’exposició de vestits i fotografies dels aparadors. L’exposició de fotografies i vestits dels espectacles als aparadors del comerç local es pot veure des del dimarts d’aquesta setmana i es mantindrà fins al pròxim dia 25. Aquesta activitat compta amb la col·laboració d’uns 50 establiments. Hi haurà fotografies i vestits principalment a les botigues dels carrers Berenguer III, Rambla, Barcelona, Prat de la Riba, Jaume I, L’Illa, Pompeu Fabra, al Mercat Municipal i al vestíbul de l’Ajuntament. En total s’exposaran 25 vestits i unes 80 fotografies.


L’acte central de la commemoració es durà a terme els pròxims dies 18 i 19 de gener al Teatre Municipal Can Gomà. L’acte consistirà en una actuació dels grups de l’esbart i un sopar a peu dret a càrrec del restaurant Pitapes. Els infants de l’Escola de dansa presentaran Balls i cançons en dansa i el Cos de dansa recuperarà Temps de llegendes un dels seus primers espectacles.


“La celebració dels vint-i-cinc anys es planteja com una festa de retrobament dels qui en algun moment han estat vinculats d’una manera o altra a l’entitat: dansaires, artistes, col·laboradors, amics... i per qui encara no els coneix. Una festa de retrobament i de celebració per tots aquests anys d’activitats, dansa i compromís envers la cultura catalana”, explica Jaume Noró.


Coincidint amb aquests actes es posarà en marxa una nova pàgina web de l’entitat. www.esbartmollet.cat. L’entitat de cultura popular també ha anunciat que durant el Carnaval impulsaran nous actes, com ho ha fet aquests darrers anys dins la Comissió Manyó. També, expliquen que estan treballant perquè la Trobada d’esbarts infantils, que aquest any serà el 16 de maig “sigui molt lluïda”, sense avançar com ho concretaran.

NOU ESPECTACLES EN 25 ANYS


L'Esbart Dansaire de Mollet, és hereu de les colles del Ball de Gitanes, i va fer la seva presentació oficial al Teatre Municipal de Can Gomà el gener de 1995, sota la direcció de Joan Vallbona.


Des del primer moment l’Esbart va treballar a partir d’estructures coreogràfiques d’arrel tradicional, però va optar per la dansa escènica amb una decidida voluntat de trobar en les formes de l'espectacle contemporani la seva manera de ser i d’expressar-se, i així ha estat durant tots aquests anys. En total, al llarg d’aquests anys han impulsat 9 espectacles diferents.


Durant els cinc primers anys els grups de l’entitat van presentar diferents coreografies. L’any 2000 el Cos de dansa va fer un salt qualitatiu i va estrenar tres espectacles simultanis: Cant Espiritual, Pagesos i senyors i Temps de llegendes.


L’any 2002 va produir una nova trilogia que sota el nom d'Un país de festa aplegava Cançons de taverna, Colors de Carnaval i Aires de la Terra Alta. A aquest espectacle s’hi va incorporar posteriorment Gitaneries, una coreografia escènica inspirada en el Ball de Gitanes tradicional.
Les darreres produccions de l’Esbart de Mollet van ser Quan el mal ve d’Almansa (2007) i Som dansa, de llevant a ponent (2013). Actualment està treballant en un nou espectacle, però ha aturat la seva producció per recuperar Temps de llegendes per la celebració del 25è aniversari.
La majoria de coreografies dels espectacles de l’Esbart són de l’Albert Sans i d’en Joan Vallbona i el vestuari d’en Jordi Roig.


El Cos de Dansa, format per 16 dansares, aplega tots els valors que defineixen l’entitat: qualitat, rigor, compromís i superació. Durant vint-i-cinc anys ha estat el responsable de la creació i de la presentació dels seus espectacles.


L’Esbart Dansaire de Mollet compta amb una secció infantil i juvenil, amb 25 membres, que fa les funcions d’Escola de Dansa.

Arranquen les activitats per commemorar el 25è aniversari de la fundació de l’Esbart Dansaire de Mollet
comentaris