01.03.2021 |

"12 mesos, 12 rondalles": els contes des d'un altre punt de vista

La Biblioteca Can Butjosa de Parets enceta un cicle de rondalles en favor de la literatura infantil tradicional

Sónia Fernández, directora en funcions Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa
Sónia Fernández, directora en funcions Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa
"12 mesos, 12 rondalles": els contes des d'un altre punt de vista

La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, de Parets del Vallès, iniciarà al mes de setembre un projecte anomenat "12 mesos 12 rondalles". Dedicaran un mes a una rondalla en concret (al setembre tocarà La Caputxeta Vermella). Com biblioteca especialitzada en literatura infantil i juvenil que són, s’han volgut posicionar a favor d'aquests contes tan qüestionats en els darrers temps. Els volen donar a conèixer, la versió autèntica, molt allunyada de les versions més conegudes i difondre aspectes desconeguts així com la visió que d'ells tenen des de l'antropologia, psicologia, filosofia, filologia, etc. I d'aquesta manera promoure el fet de poder parlar d'ells. Ja estan preparant material per a petits i grans, també faran activitats al voltant de cada conte com; Hores del Conte, tallers i xerrades i, una exposició d’il·lustracions per treballar l’expressió artística.

En els darrers anys han sorgit diferents tendències que parlen desfavorablement dels contes meravellosos i de fades, els contemplen amb desconfiança, com a elements no recomanables per a  l’educació dels infants. Fins i tot s’ha arribat a parlar de fer-los fora de les biblioteques, de les escoles, perquè es consideren sexistes, sense valors educatius i que deformen les mentalitats. La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, vol recuperar la rondalla tal com és,  acostar-la a les famílies i fomentar una actitud crítica des del seu coneixement.

Des de la Biblioteca Infantil i Juvenil, la directora en funcions, Sònia Fernández, apunta que elles defensen que “la literatura té dret a no servir per a res, no ha de tenir una finalitat didàctica. I sí que ha de ser una expressió de llibertat artística, d’idees, de nodrir l’imaginari i d’expressió del procés creatiu”.

’12 mesos, 12 rondalles’ començarà al mes de setembre amb La Caputxeta Vermella, octubre ‘la caseta de xocolata’, novembre ‘ ‘Barbablava’ i fins al mes d’agost del 2020, cada mes una rondalla.

‘Si vols un adult amb un pensament creatiu, de petit explica-li contes, si el vols més savi, explica-li més contes’ (Albert Einstein)

"12 mesos, 12 rondalles": els contes des d'un altre punt de vista
comentaris