05.04.2020 |

Tipel de Parets torna a lluir les rèpliques de sis xais a l'entrada de l'antiga factoria pelletera

Els xais han estat creats per Eduardo Arranz Bravo a partir dels motlles dels originals. Part d'aquest ramat està també reflectit en el mural pop-art de la Tipel, que els artistes Eduardo Arranz Bravo i Rafael Bartolozzi van crear entre 1969 i 1971.

Tipel
Tipel
Tipel de Parets torna a lluir les rèpliques de sis xais a l'entrada de l'antiga factoria pelletera

La Tipel va ser fundada en 1966 per Isidor Prenafeta i la seva família. L'empresa pelletera Tipel va destacar per l'acabat que oferia a les peces de pell, napa i ant i va ser el primer exportador de pells acabades d'Espanya. 

Els xais han estat creats per Eduardo Arranz Bravo a partir dels motlles dels originals que, en tancar la fàbrica, una família del municipi va recollir i guardar a casa seva. Part d'aquest ramat està també reflectit en el mural pop-art de la Tipel, que els artistes Eduardo Arranz Bravo i Rafael Bartolozzi van crear entre 1969 i 1971.

Tipel, situada al costat de l'autopista C-33, direcció Barcelona, i està decorada per un modernista mural de colors de més de 2.000 metres quadrats en la qual es representen formes geomètriques. Aquestes pintures iròniques, sorprenents i provocadores que converteixen la instal·lació en una fàbrica surrealista són considerades una de les obres pop més destacades de Catalunya. Per això estan protegides com a part del patrimoni de Parets del Vallès. Les pintures de l'antiga Tipel són un dels 34 Béns Culturals d'Interès Local i estan protegides des de 1986. 

El mes de novembre passat el consistori paretà va encarregar a l'historiador d'art Carlos Toribio un estudi de caràcter local sobre el mural que els artistes van pintar entre el 1969 i el 1971 a la façana de l'antiga empresa Tipel, al costat del pont de l'autopista C-33. La voluntat de Parets és que el mural pugui ser visitat en el futur dins de les jornades europees de patrimoni que cada any se celebren a l'octubre. Paral·lelament i coincidint amb el 50è aniversari de l'obra, també es presentarà el llibre.

Comentarios